Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Snowpiercer (2013)


Ξεκίνησα να βλέπω τη συγκεκριμένη ταινία χωρίς να έχω διαβάσει το οτιδήποτε σχετικά με αυτή και έχοντας δει όλο κι όλο ένα τρέιλερ στο σινεμά. Καθώς περνούσε η ώρα απορούσα πως μπορεί μια αμερικάνικη ταινία να έχει τόσα πολλά ασιατικά στοιχεία. Όταν τελείωσε λοιπόν η ταινία έψαξα και βρήκα ότι δημιουργός της είναι ο Joo-ho Bong. Εντάξει τραγικό, αλλά όταν πρωταγωνιστής είναι οκατ΄ ευφημισμόν Captain America - Chris Evans και εγώ παρατηρώ τα πλάνα πίσω από τους τίτλους στην αρχή της ταινίας, γίνονται και τέτοια λάθη. Τα ασιατικά στοιχεία της ταινίας λοιπόν μετέτρεψαν την αμερικανιά που είχα στο μυαλό μου σε μια αξιόλογη προσπάθεια βίας, φόβου για το μέλλον καθώς και καλών ερμηνειών (όσο και αν δεν το πιστεύετε) ακόμη και από τον ίδιο τον Evans. 



Στην ταινία υπάρχουν πάρα πολλές σκηνές βίας και πολλές σπλάτερ καταστάσεις σε σημείο που μπορεί να σιχαθείς. Το πιο απαίσιο όμως νομίζω πως είναι ο ρόλος της Tilda Swinton που έκανε μια κυρία βγαλμένη από το "Harry Potter", το "Charlie and the Chocolate Factory" καθώς και το "Red Dragon" ταυτόχρονα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός που ανέφερα και παραπάνω πως ο πρωταγωνιστής μας μπήκε στο πετσί του ρόλου και είχε μια πολύ καλή απόδοση παρόλο που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια και όλοι μας τον παρομοιάζουμε με τους σούπερ ήρωες της μάρβελ. Από την άλλη πλευρά όμως αυτό που μου έμεινε πιο πολύ είναι το περίεργο συναίσθημα όταν προς το τέλος της ταινίας κάνει την εμφάνισή του ο Ed Harris, τον οποίο για κάποιο λόγο περίμενα να δω αν και όπως σας είπα δεν είχα πληροφορίες σχετικά με την ταινία και δε θυμώμουν αν εμφανίζεται στο τρέιλερ.



Σίγουρα η ταινία κρύβει από πίσω αρκετά μηνύματα καθώς μας παρουσιάζει την απαίσια ζωή "μιας χούφτας" φτωχών ανθρώπων που ζουν στην ουρά ενός τραίνου - κιβωτού το έτος 2031. Τα μηνύματα αυτά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα κατάλαβα όλα, σίγουρα όμως το κυριότερο έχει να κάνει με τη ρύπανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό που με ενόχλησε όμως κατά κάποιο τρόπο είναι ότι στον πλανήτη επικράτησε παγετώνας ύστερα από τη χρήση μιας ουσίας ονόματι CW7 κατά το καλοκαίρι του 2014 (είναι κοντά) και αυτό αντί να βοηθήσει έκανε πολύ χειρότερα τα πράγματα (και άλλο μήνυμα;) αλλά ποτέ δεν μας εξήγησε κανείς τι ακριβώς ήταν αυτό. Εκτός και αν έγινε και είχα αλλού το μυαλό μου. Αυτό όμως που κατάλαβα σίγουρα σχετικά με αυτή την ουσία είναι ότι ψεκάστηκε στον πλανήτη από ειδικά αεροπλάνα (και άλλο μήνυμα;) και δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό.

Υπόθεση:
Βρισκόμαστε στο έτος 2031 μ.Χ. Μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα ώστε να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, ξεσπάει παγετώνας και σκοτώνει κάθε μορφή ζωής. Οι μόνοι επιζώντες είναι οι ταξιδιώτες ενός τραίνου που κινείται χωρίς σταματημό πάνω σε ένα σύμπλεγμα σιδηροδρόμου που διέρχεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι επιβάτες του χωρίζονται σε 3ις κατηγορίες, αυτούς της "Πρώτης θέσης", της "Οικονομικής" και το "Δωρεάν Φορτίου". Οι επιβάτες τις τρίτης κατηγορίας μένουν στην ουρά του τραίνου και μη μπορώντας πλέον να ανεχθούν τις απαίσιες συνθήκες διαβίωσης, αποφασίζουν να επαναστατήσουν και να φτάσουν μέχρι το βαγόνι που βρίσκεται ο Οδηγός ώστε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αυτό όμως δε θα είναι και τόσο εύκολο καθώς υπάρχουν κλειδωμένες πόρτες ανάμεσα στα βαγόνια, οι οποίες ανοίγουν ηλεκτρονικά και πότε δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το τι κρύβεται από πίσω.

Πρεμιέρα: 24 Απριλίου

Είδος:
Περιπέτεια/Δραμα/Επ. Φαντασίας

Βαθμολογία: 3,5/5

Σκηνοθεσία:
Joon-ho Bong

Ηθοποιοί:
Chris Evans 
Tilda Swinton 
Jamie Bell 
Luke Pasqualino 
John Hurt
Ed Harris
Kang-ho Song
Ah-sung Ko

Τρέιλερ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου