Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

The Monuments Men (2014)


Τα βιβλία, οι πίνακες και τα γλυπτά προφανώς είναι τα αντικείμενα με τα οποία κατά κάποιο τρόπο μεταφέρεται η γνώση και τα γεγονότα ανά τους αιώνες. Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εκτός από τα εκατομμύρια ζωές που χάθηκαν όλοι ξέρουμε τις τεράστιες φωτιές από βιβλία (επειδή ήταν "αντιγερμανικά" όπως είχαν πει τότε) που είχαν ως σκοπό την "πνευματική" καταστροφή της Γερμανίας. Η ταινία από την άλλη μας παρουσιάζει μια διαφορετική καταστροφή η οποία αφορά κατά κύριο λόγο την κλοπή / καταστροφή εκατομμυρίων πινάκων και γλυπτών μεγάλων (και μη) καλλιτεχνών από τους ναζί, αν και τελικά επικεντρώνει στους Αμερικάνους που καταφέρνουν να σώσουν περίπου δύο εκατομμύρια έργα τέχνης. Τα γεγονότα που παρουσιάζονται στην ταινία, βασίζονται στο βιβλίο των Robert M. Edsel και Bret Witter με τον τίτλο "The Monuments Men" που είναι και ο ομώνυμος τίτλος της ταινίας. 


Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο George Clooney ο οποίος έχει και έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενώ δίπλα του είναι για μια ακόμη φορά ο εκπληκτικός Matt Damon. Αυτοί όμως που ανεβάζουν επίπεδο(α) την ταινία είναι ο πραγματικά συγκινητικός John Goodman, ο Bill Murray που ακόμη και σοβαρός σε κάνει να έχεις ένα χαζό γελάκι στο πρόσωπο σου και η απίστευτη Cate Blanshet με μια σίγουρα οσκαρική ερμηνεία, υποδυόμενη μια γαλλίδα κατάσκοπο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η έχει γίνει πολύ προσεγμένη δουλειά όσον αφορά τους πίνακες και τα γλυπτά γιατί εκτός από τα εργά τέχνης που διασώθηκαν εμφανίζονται και άλλα που αγνοούνται όπως είναι για παράδειγμα ο πίνακας "Portrait of a Young Man" του Raphael (νομίζω ότι ήταν η αρσενική Mona Lisa). Τέλος δε λείπει από τη ταινία η παρουσίαση της βίας, με μια συνταρακτική σκηνή που μας δείχνει ένα βαρέλι γεμάτο με τα χρυσά δόντια νεκρών ανθρώπων.




Υπόθεση:
Κατά των δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μια ειδική διμοιρία ανδρών των Συμμάχων που αποτελείται από υπαλλήλους μουσείων, ιστορικούς τέχνης και αρχιτέκτονες αναλαμβάνει μια πραγματικά πολύ δύσκολη (έως αδύνατη) αποστολή. Η αποστολή αυτή έχει ως σκοπό τη διάσωση των καλλιτεχνικών αριστουργημάτων που εκλάπησαν από τους ναζί και την επιστροφή τους, στους νόμιμους κατόχους. Για να το καταφέρουν αυτό, θα πρέπει να διεισδύσουν στη Γερμανία και να βρουν όλες τις κρυψώνες των Γερμανών. Για καλή τους τύχη όμως θα έχουν την πολύτιμη βοήθεια μιας πρώην γαλλίδας κατασκόπου.

Βαθμολογία: 3.5/5

Είδος ταινίας:
Ιστορική

Σκηνοθεσία:
George Clooney

Ηθοποιοί:
George Clooney
Matt Damon
Bill Murray
John Goodman
Cate Blanchett
Bob Balaban
Jean Dujardin
Dimitri Leonidas
Hugh Bonneville

Trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου