Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

The Grand Budapest Hotel (2014)


"The Grand Budapest Hotel"... Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια "περίεργη" ταινία. Που να την δεις κιόλας. Έτσι και αλλιώς αυτό είναι το στοιχείο του δημιουργού Wes Anderson. Το θέμα όμως είναι ότι το "περίεργο" δεν είναι απαραίτητα και κακό. Στην περίπτωση αυτή μάλλον καλό είναι. Αυτά που ξεχωρίζουν στην ταινία είναι τα σκηνικά τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φαίνονται τελείως ψεύτικα, τα πολύ έντονα και ζωντανά χρώματα καθώς και οι ήρωες της ταινίας που ο καθένας έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Στο βάθος αυτών των τριών πραγμάτων υπάρχει κάτι πολύ μαγικό και σε συνδυασμό με τις πολύ -όμορφες- ερμηνείες των ηθοποιών που ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες, δημιουργείτε μια πολύ όμορφη ζωγραφιά. Με λίγα λόγια η ταινία είναι κάτι σαν ένα έργος τέχνης. Υπάρχει όμως και κάτι που δεν ξεχωρίζει στην ταινία και αυτό είναι το αν πρόκειται για κωμωδία ή δράμα. Αυτό γίνεται γιατί έχουν συνδυαστεί με εκπληκτικό τρόπο τα δύο είδη που σε κάνουν να μπερδεύεσαι κατά τη διάρκεια. Αν σας δοθεί η ευκαιρία να δείτε τη συγκεκριμένη ταινία καλό θα ήταν να μη τη χάσετε.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, ο Gustave (Ralph Fiennes) είναι ο υποδειγματός θυρωρός του ξενοδοχείου Grand Budapest. O Gustave εκτός από τις υποχρεώσεις του ως υπάλληλος του ξενοδοχείου, έχει τον τρόπο του να κρατάει πιστούς τους πελάτες και κατά κύριο λόγο τις πελάτισσες μεγάλης ηλικίας. Όταν μία από αυτές, η πολυεκατομμυριούχος Madame D. (Tilda Swinton) βρίσκεται νεκρή, αφήνοντας του ένα πολύ σπάνιο έργο τέχνης, όλες οι υποψίες για το φόνο πέφτουν επάνω του. Ο Gustave σε αυτή την περιπέτεια θα έχει κοντά του τον πιστό του φίλο Zero (Tony Revolori) ενώ απέναντι του θα έχει τους -αδικημένους- κληρονόμους της Madame D., έναν πληρωμένο δολοφόνο και ολόκληρη την αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία κέρδισε το βραβείο "Silver Berlin Bear" στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου.

Μπορείτε να δείτε τα διάφορα Posters της ταινίας εδώ.

Βαθμολογία: 4/5

Σκηνοθεσία:
Wes Anderson

Ηθοποιοί:
Ralph Fiennes
Tony Revolori
Tilda Swinton
Jude Law
Bill Murray
Edward Norton
Saoirse Ronan
Adrien Brody
Willem Dafoe
Owen Wilson

Trailer:

4 σχόλια:

  1. Η Τέχνη του Κινηματογράφου στα καλύτερά της!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ξέχασα να αναφέρω στο κείμενο την πολύ όμορφη αλλαγή αναλογίας της εικόνας σε 4/3 όταν η ταινία αναφέρεται στο παρελθόν και 16/9 για το παρόν!

      Διαγραφή
    2. Αυτές τι λεπτομέρειες, μόνο εσύ! Την είδα στο σινεμά, πέμπτη σειρά από την οθόνη, και ούτε που το πρόσεξα :Ρ

      Διαγραφή
    3. Δεν ήταν τόσο μικρή λεπτομέρεια πάντως :P
      Μάλλον εσύ αφέθηκες τόσο που έγινες κομμάτι της ταινίας και δεν σε ένοιαζαν τέτοια μικροπράγματα :)

      Διαγραφή