Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Transcendence (2014)


"Τι πατάτα!", "Καλά η ταινία είναι χάλια" κτλ. Αυτά ήταν τα σχόλια που άκουγα πριν δω την ταινία και όπως φαίνεται αυτό με βοήθησε να την δω πιο ευχάριστα. Εντάξει σίγουρα δεν είναι αυτό που όλοι περίμεναν με τέτοιο καστ αλλά -πατάτα- δε μπορώ να το χαρακτηρίσω. Μια μέτρια ταινία όμως σίγουρα. Μόνο και μόνο όμως που η ταινία με έκανε να σκεφτώ κάποια πράγματα, πιθανόν κάτι έκανε καλά. Αυτό είναι το πρόβλημα με τέτοιες ταινίες. Ο πήχης ανεβαίνει στα ύψη από τα τρέιλερ ακόμα και στην τελική το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο καλό.


Οι ερμηνείες των ηθοποιών σίγουρα δε βοήθησαν και πολύ με τους Paul Bettany, Rebecca Hall και Cillian Murphy να μένουν στα γνωστά μέτρια επίπεδα τους. Αυτό που δεν περίμενα ήταν ότι ο Morgan Freeman μου πέρασε τελείως αδιάφορος αν και μάλλον φταίει ο ρόλος του. Η απόλυτη απογοήτευση σίγουρα όμως είναι ο πρωταγωνιστής που δεν είναι άλλος από τον Johnny Depp του οποίου ακούγαμε περισσότερο τη φωνή του παρά βλέπαμε την παρουσία του. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν ήταν αρκετό για να μείνει ψηλά η ταινία.


Ακόμη ένα τραγικό λάθος είναι ότι η ταινία αποτελεί spoiler από μόνη της. Δε γίνεται μια τέτοια ταινία να ξεκινάει με το "Τέλος" της. Πιθανότατα αυτό το λάθος χρεώνεται στον Wally Pfister που είναι και ο σκηνοθέτης. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι τα οπτικά εφέ της ταινίας ήταν άξια προσοχής και ότι έγινε πολύ προσεγμένη δουλειά σε αυτό τον τομέα. Επίσης η υπόθεση θεωρώ ότι κρύβει από πίσω αρκετά μηνύματα (πράγμα καλό) αν και οι περισσότεροι πιάνονται από τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν τα γεγονότα και το ποια είναι αυτά.


Σίγουρα είναι μια μέτρια ταινία την οποία άργησα να δω λόγω των κακών σχολίων που είχα ακούσει για αυτή και όπως είπα και πριν αυτός ήταν και ο λόγος που δεν περίμενα πολλά από αυτή. Αν θέλετε όμως να δείτε μια ταινία φαντασίας, με πολύ γνωστούς ηθοποιούς και πολύ προσεγμένη δουλειά, δείτε τη. Δεν ήρθε δα και το τέλος του κόσμου.

Υπόθεση:
Ο Δρ. Will Caster είναι ο πιο διάσημος ερευνητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και εργάζεται για τη δημιουργία μιας αισθητήριας μηχανής, η οποία συνδυάζει τη συλλογική νοημοσύνη όλων όσων έχουν γίνει γνωστά ποτέ με την πλήρη συναισθηματική κλίμακα των ανθρώπων. Τα ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενα πειράματά του τον έκαναν μεν διάσημο, αλλά ταυτόχρονα τον έβαλαν στο στόχαστρο των αντι-τεχνολογικών εξτρεμιστών που θα κάνουν τα πάντα για να τον σταματήσουν. Παρόλα αυτά στην προσπάθειά τους να τον καταστρέψουν, έπαιξαν άθελά τους καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του και αποτέλεσαν κομμάτι της δικής του "υπέρβασης". Για τη γυναίκα του Evelyn και τον καλύτερο του φίλο Max Waters, συνάδελφοι ερευνητές και οι δύο, το ερώτημα είναι όχι αν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο... αλλά αν πρέπει. Οι χειρότεροι φόβοι τους πραγματοποιούνται όταν η δίψα του Will για μάθηση εξελίσσεται σε μια φαινομενική αναζήτηση εξουσίας με άγνωστο τελικό σκοπό. Το μόνο πράγμα που είναι τρομακτικά ξεκάθαρο είναι ότι μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να τον σταματήσουν.

Είδος:
Μυστηρίου/Επ. Φαντασίας

Βαθμολογία: 3/5

Σκηνοθεσία:
Wally Pfister

Ηθοποιοί:
Johnny Depp
Paul Bettany
Rebecca Hall
Cillian Murphy
Morgan Freeman

Trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου