Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ο μαγικός "Μικρός Πρίγκιπας" του Mark Osborne


Από τον Απρίλιο που είδα το τρέιλερ του "Μικρού Πρίγκιπα", ανέμενα πώς και πώς την ώρα που θα καταφέρω να δω ολόκληρη την ταινία. Αρκετούς μήνες μετά, μου δόθηκε η ευκαιρία και δεν την άφησα ανεκμετάλλευτη. Οι προσδοκίες ήταν πολλές και ο δημιουργός της Mark Osborne κατάφερε να τις καλύψει όλες και με το παραπάνω, μάλιστα. Αν έπρεπε να αποδώσω μόνο με μια φράση αυτό που βίωσα πολύ πιθανόν θα ήταν «Δεν έχω λόγια». Ωστόσο, για χάρη αυτού του άρθρου θα προσπαθήσω να βρω μερικά.


Αυτό που με τράβηξε αρχικά δεν ήταν η γνωστή ιστορία του Antoine de Saint-Exupéry, καθώς δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, αλλά ο συνδυασμός του computer animation με το stop-motion animation. Εν μέρει είχα δίκιο, γιατί ο Mark Osborne κατάφερε με μοναδικό τρόπο να κάνει αυτές τις δύο προσεγγίσεις να "ζήσουν" αρμονικά σε ένα φιλμ. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της η ταινία είναι γυρισμένη με computer animation, με το stop-motion να κάνει την ομαλή εμφάνισή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα όταν γίνεται αναφορά στην ιστορία του μικρού πρίγκιπα. Έτσι, ο Osborne πέτυχε κάτι πολύ όμορφο, μπλέκοντας τη σύγχρονη ζωή του σήμερα με την αφήγηση ενός παλιού διαχρονικού παραμυθιού. Σημαντικό είναι το γεγονός πως η ταινία αποτελεί γαλλική παραγωγή, και παρόλα αυτά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια ταινία της Pixar.


Σεναριακά, όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν είμαι και τόσο γνώστης του "Μικρού Πρίγκιπα". Ωστόσο, αυτό είναι σχετικό, καθώς η ταινία δεν παρουσιάζει την ιστορία αυτή καθεαυτή, αλλά τη ζωή μιας αξιαγάπητης μικρής κοπελίτσας (που δυστυχώς δεν μαθαίνουμε ποτέ το όνομά της). Πιο συγκεκριμένα, παρακολουθούμε την καταπίεσή της από τη μητέρα της, όταν δεν γίνεται αποδεκτή σε μια φημισμένη Ακαδημία. Μετά την αποτυχία, η μητέρα της μικρής κοπέλας (όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια είναι χωρισμένη και τη μεγαλώνει μόνη της) που έχει ως στόχο να κάνει την ηρωίδα μας έναν "τέλειο ενήλικα", την παίρνει και μετακομίζουν σε μια περιοχή κοντά στην Ακαδημία. Εκεί ετοιμάζει ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η μικρή κατά τη διάρκεια των διακοπών της, με σκοπό να έχει μια δεύτερη ευκαιρία μετά από αυτές. Ταυτόχρονα, ένας περίεργος ηλικιωμένος γείτονάς της την προσεγγίζει με ιδιαίτερο τρόπο και της αφηγείται την ιστορία του μικρού πρίγκιπα, βγάζοντάς την εκτός από το αυστηρό της πρόγραμμα και προσθέτοντας μια πολύ χαρούμενη πινελιά στη καθημερινότητά της.


Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει μια εκπληκτική μουσική επένδυση. O βραβευμένος με Όσκαρ Hans Zimmer ένωσε τις δυνάμεις του με τον Richard Harvey και οι δυο τους "κέντησαν" ένα πανέμορφο διάφανο μουσικό πέπλο που περιέβαλε την ταινία καθόλη τη διάρκειά της.


Σημαντικότερο όμως από όλα τα παραπάνω είναι το κεντρικό νόημα που "κρύβεται" στο "Μικρό Πρίγκιπα". Δεν είναι τόσο σπουδαίο το ότι μεγαλώνουμε, αλλά το ότι ξεχνάμε πώς ήταν όταν ήμασταν παιδιά. Γιατί όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να παίζουν, να κάνουν σκανταλιές και γενικότερα να έχουν ελεύθερο χρόνο. Καλά τα βιβλία, καλός ο προγραμματισμός, ναι πρέπει να στερηθούμε μερικές φορές κάποια πράγματα για να πετύχουμε, αλλά όπως είπε και ο Κλεόβουλος "Παν μέτρον άριστον". Γιατί όλοι μας έχουμε περάσει από την τρυφερή παιδική ηλικία και ξέρουμε πόσο σημαντικές, χαρούμενες και πάνω από όλα μορφωτικές ήταν οι καλοκαιρινές μας διακοπές.


Τελικό συμπέρασμα είναι πως "Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Mark Osborne καταφέρνει και παρουσιάζει πανέμορφα μια διαφορετική οπτική της πασίγνωστης ιστορίας του Antoine de Saint-Exupéry, που έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες και χαρίζει πολλές στιγμές γέλιου και συγκίνησης. Όσοι έχετε τη δυνατότητα να δείτε την ταινία δεν πρέπει καν να το σκεφτείτε. Δείτε την αμέσως.

Υπότιτλοι που ξεχώρισαν:

Μόνο με την καρδιά μπορούμε να βλέπουμε καθαρά. Τα σημαντικά είναι αόρατα στα μάτια μας.

• Αν επιτρέψεις να σε εξημερώσουν κινδυνεύεις να κλάψεις λιγάκι.

* Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου.

Σκηνοθεσία:
Mark Osborne

Σενάριο:
Irena Brignull
Bob Persichetti
Antoine de Saint-Exupéry

Με τις φωνές των:
Rachel McAdams – The Mother
Paul Rudd – Mr. Prince
James Franco – The Fox
Marion Cotillard – The Rose
Benicio Del Toro – The Snake
Jeff Bridges – The Aviator
Mackenzie Foy – The Little Girl
Riley Osborne – The Little Prince


Πηγή: mixgrill.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου